Tort orzechowy z warstwą karmelu, delikatny krem z nutą likieru orzechowego. Można użyć likieru Frangelico lub orzechowy Baileys , albo po prostu domowej orzechowej nalewki. Tort nie jest ciężki, ponieważ połowę mąki zastąpiłam zmielonymi orzechami, co daje podstawę smakową tego tortu.
Jak dla mnie bomba, wielbiciele orzechów i karmelu będą zachwyceni. Jeśli ktoś nie lubi orzechów a woli migdały, można orzechy zastąpić migdałami w tych samych proporcjach.
Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza
Biszkopt
5 jaj
100 g cukru
1/2 szklanki mąki (przesiana przez sitko)
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
500 ml śmietanki 30% lub 36%
250 ml serka twarogowego (jak na sernik)
100 g cukru
50 ml likieru orzechowego
Dodatkowo
1 puszka 340 g masy karmelowej lub krówkowej
6 łyżek mleka
garść płatków migdałowych
kilka orzechów pekan lub włoskich
szczypta cynamonu
Zacznij od przygotowania biszkoptu: rozdziel żółtka od białek. W misce ubij białka na sztywno.
W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy, olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i w powstałą masę wmieszaj delikatnie pianę z białek tylko do połączenia. Przelej gotową masę do brytfanki i wstaw do piekarnika na ok 40-50 minut. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza do "suchego patyczka"
Upieczony biszkopt wyciągnij z pieca i zaczekaj aż trochę wystygnie. Potem wyciągnij ciasto z brytfanki i odczekaj do całkowitego wystygnięcia.
Krem: śmietanę z cukrem ubij na sztywno. W osobnej misce wymieszaj ser z likierem. Połącz ubitą śmietankę z serem. Wstaw do lodówki na ok 30 minut.
Przygotuj karmel: w rondelku rozpuść całą masę z mlekiem. Mieszaj na bardzo małym ogniu aż nabierze kremowej konsystencji.
Składanie tortu: upieczony , zimny biszkopt przekrój na pół w poprzek ciasta. Jedną warstwę posmaruj połową karmelu i oprósz migdałami. Na tym posmaruj połową kremu. Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj drugą połową karmelu oraz kremu. Ułóż orzechy i oprósz cynamonem. Gotowy tort wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !
Lubię wszytsko co orzechowe ;D
OdpowiedzUsuńmmm orzechy to ja uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten tort :) Ja uwielbiam wszystko, co z karmelem :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBiorę ten kawałek bez pytania, bo czuję, że to coś wspaniałego dla kubków smakowych!;)
OdpowiedzUsuńwyglada cudownie ! ahh muze to wyprobowac kiedys ;D
OdpowiedzUsuń