Tarta z karmelizowanymi morelami
Forma do tary o średnicy 25 cm, wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza
Składniki:
Spód:
180 g mąki pszennej
60-70 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 łyżki zmielonych migdałów
otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
ok 500 g moreli, przekrojonych na pół bez pestek
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na spód zagnieć rękami tak aby powstała jednolita masa, zawiń w folię i schowaj do lodówki aby się schłodziło.
W tym czasie przygotuj nadzienie: na patelnie (najlepiej teflonową) wsyp cukier i zaczekaj aż się rozpuści. Dodaj masło i mieszaj od czasu do czasu delikatnie. Do gotowego karmelu wrzuć połówki moreli i wymieszaj tak, aby owoce otuliły się złocistym, gęstym płynem.
Wyciągnij z lodówki ciasto i wylep nim dno foremki. Na ciasto przełóż morele i rozłóż równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz ok 40 minut.
Gotowe ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego !
woooowww!
OdpowiedzUsuńto ci dopiero bajka na talerzu:)
cudowne zdjecia.
Na taki widok zjadłabym monitor;)
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNajsłoneczniejsze ciasto, jakie ostatnio widziałam!
OdpowiedzUsuń