Strony

24 maja 2013

Tarta z karmelizowanymi morelami


Tarta z karmelizowanymi morelami

Forma do tary o średnicy 25 cm, wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza

Składniki:
Spód:
180 g mąki pszennej
60-70 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 łyżki zmielonych migdałów
otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:
ok 500 g moreli, przekrojonych na pół bez pestek
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na spód zagnieć rękami tak aby powstała jednolita masa, zawiń w folię i schowaj do lodówki aby się schłodziło.
W tym czasie przygotuj nadzienie: na patelnie (najlepiej teflonową) wsyp cukier i zaczekaj aż się rozpuści. Dodaj masło i mieszaj od czasu do czasu delikatnie. Do gotowego karmelu wrzuć połówki moreli i wymieszaj tak, aby owoce otuliły się złocistym, gęstym płynem. 
Wyciągnij z lodówki ciasto i wylep nim dno foremki. Na ciasto przełóż morele i rozłóż równomiernie. Wstaw  do piekarnika i piecz ok 40 minut. 
Gotowe ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną. 
  
Smacznego !



3 komentarze:

  1. woooowww!
    to ci dopiero bajka na talerzu:)
    cudowne zdjecia.
    Na taki widok zjadłabym monitor;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najsłoneczniejsze ciasto, jakie ostatnio widziałam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia