W tej dzisiejszej babce są jeszcze rodzynki, które wzbogacają smak i słodycz ciasta. Można je upiec w zwykłej foremce. Ciasto jest niezwykle łatwe i bardzo szybkie w wykonaniu, nie wymaga nawet miksera, wszystkie składniki mieszamy łyżką, przelewamy do foremki i pieczemy.
Użyłam foremki na babkę z kominem o średnicy 23 cm. Wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.
Składniki
190 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
230 g jogurtu naturalnego
200 g plus 1 łyżka stołowa (13 g) cukru
3 duże jajka
1 łyżka startej skórki mandarynki
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (użyłam 1 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
80 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
garść rodzynek
Do glazury:
120 g cukru pudru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
Lukier: (można go ominąć)
3 łyżki soku z mandarynki
120 g cukru pudru
Wymieszaj sok mandarynkowy z cukrem pudrem
Połącz mąkę (przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz jogurt, cukier, jajka, skórkę z mandarynki, wanilię, olej, sok z mandarynki i rodzynki. Następnie wymieszaj składniki mokre z suchymi. Przelej ciasto do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze przełóż je z foremki do naczynia lub na głęboki talerzyk. W między czasie przygotuj glazurę - podgrzej sok z cukrem, wymieszaj. Upieczone ciasto polej glazurą i odstaw aż płyn wchłonie w ciasto. Gdy wystygnie polej lukrem.
Do glazury:
120 g cukru pudru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
Lukier: (można go ominąć)
3 łyżki soku z mandarynki
120 g cukru pudru
Wymieszaj sok mandarynkowy z cukrem pudrem
Połącz mąkę (przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz jogurt, cukier, jajka, skórkę z mandarynki, wanilię, olej, sok z mandarynki i rodzynki. Następnie wymieszaj składniki mokre z suchymi. Przelej ciasto do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze przełóż je z foremki do naczynia lub na głęboki talerzyk. W między czasie przygotuj glazurę - podgrzej sok z cukrem, wymieszaj. Upieczone ciasto polej glazurą i odstaw aż płyn wchłonie w ciasto. Gdy wystygnie polej lukrem.
Wygląd takiej babki wywołuje wspomnienia- to wymarzona cudowność
OdpowiedzUsuńAnonimowy
OdpowiedzUsuńCzy do babki mandarynkowej zamiast mandarynek można dac pomarancze
tak, oczywiście
Usuń