Babka jogurtowo grejpfrutowa
Użyłam foremki na babkę z kominem o średnicy 23 cm. Wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.
Składniki podaję za Deb
190 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli koszernej (użyłam morskiej drobnoziarnistej)
230 g jogurtu naturalnego
200 g plus 1 łyżka stołowa (13 g) cukru
3 duże jajka
1 łyżka startej skórki grejpfruta
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (użyłam 1 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
80 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
Do glazury:
120 g cukru pudru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
Lukier:
3-4 łyżki soku z grejpfruta
120 g cukru pudru
Wymieszaj sok grejpfrutowy z cukrem pudrem
Połącz mąkę (przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz jogurt, cukier, jajka, skórkę z grejpfruta, wanilię, olej i sok z grejpfruta. Następnie wymieszaj składniki mokre z suchymi. Przelej ciasto do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze przełóż je z foremki do naczynia lub na głęboki talerzyk. W między czasie przygotuj glazurę - podgrzej sok z cukrem, wymieszaj. Upieczone ciasto polej glazurą i odstaw aż płyn wchłonie w ciasto. Gdy wystygnie polej lukrem.
Smacznego !
pięknie wyrosła, bardzo ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grejpfruty, oczarowałaś mnie tą babka. Szczególnie idea polewania sokiem przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuń