340 g masła
90 g cukru pudru + drugie tyle do obtoczenia po upieczeniu
3/4 łyżeczki soli
220 g zmielonych migdałów
aromat migdałowy (opcjonalnie)
375 g mąki
1 jajko
Wszystkie składniki zagnieć jak na ciasto kruche, tak aby uzyskało konsystencję plasteliny. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze wyłożonej papierem w odległości ok 7-8 cm. Piecz w temperaturze 165 stopni Celsjusza 15-20 minut. Ciastka muszą być blade. Po upieczeniu (jeszcze gorące) obtaczaj w cukrze pudrze. Studź na metalowej kratce.
Smacznego !
Powrót do asia white kitchen
jaakie cuda! aż mam ochotę tak łapką sięgnąć po jedno cudeńko.. :]
OdpowiedzUsuńKarmelitka, ostrzegam są bardzo uzależniające :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, cudna nazwa :) Ciasteczka wyglądają przesłodko - uwielbiam takie słodkie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńnie mogłabym się powstrzymać:) cudne!
OdpowiedzUsuńnie mogłabym się powstrzymać:) cudne!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń