Polecam na karnawał. Są malutkie, zgrabne i można je postawić np: na szwedzkim stole.
Kruche ciasto jest chrupiące a kwasowość konfitury świetnie równoważy słodycz chrupiącego słodkiego ciasta.
Składniki na ok. 15 babeczek
120 g dobrej jakości zimnego masła+ odrobina do wysmarowania foremek
200 g mąki pszennej - przesianej
100 g cukru
1 jajko
bułka tarta do oprószenia foremek
ok. 100-150 g konfitury lub mrożonych owoców
2 łyżki cukru pudru do oprószenia babeczek (opcjonalnie)
Składniki na ciasto - masło, mąka, cukier, jajko zagnieć do połączenia składników. Nie zagniataj zbyt długo. Uformuj kulę podziel na dwie części ( jedna 3/4 ciasta a druga 1/4 ciasta). Owiń w folię i włóż do zamrażarki na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj obwicie masłem foremki i oprósz bułką tartą.
Wyciągnij z zamrażarki jedną część ciasta (tą większą) i pokrój na plastry (tyle plastrów ile masz foremek).
Każdym kawałkiem ciasta wyłóż każdą foremkę (jak plasteliną). Po nakłuwaj widelcem uformowane ciasto i wstaw do piekarnika na ok 15 minut.
Na upieczone spody ułóż konfiturę. Wyciągnij z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzyj je na tarce (na grubych oczkach). Ułóż na każdej babeczce wiórki z ciasta i wstaw do piekarnika na ok 15-20 minut.
Po wystygnięciu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Powrót do asia white kitchen
Fajne maleństwa. Baaardzo lubię kruche babeczki i ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne muszą być;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, kuszące babeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche babeczki z owocami :) U mnie zwykle pod bezową pierzynką :)
OdpowiedzUsuńZ tą bezową pierzynka to ciekawe jest. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń