Sernik ma dwa, a właściwie trzy rodzaje ciasta. Czekoladowe, wiśniowe i serowe.
Te pierwsze dwa, należy upiec w dwóch osobnych formach. Następnie wycina się kółka z upieczonych spodów. Układa w jednej formie i zalewa masą serową. Na koniec piecze się jak sernik.
Wydaje się skomplikowane, ale naprawdę jest to łatwe ciasto do wykonania.
Biszkopt
4 jajka
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka mąki
100 g masła
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżki kakao
Jajka ubij z cukrem i roztopionym masłem. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj kisiel. A do drugiej kakao. Piecz przez 40 min w 180 stopniach Celsjusza.
Masa serowa
700 g sera trzykrotnie zmielonego
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 żółtek
6 białek
zapach pomarańczowy (opcjonalnie)
Wykonanie
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, ser, mąkę ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z serowa masą.
W upieczonych biszkoptach wytnij kółka szklanką i układaj kolorami na przemian. Zalej masą serową i piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu sernika wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj ciasta z piekarnika, pozwól mu tam wystygnąć.
Smacznego !
Powrót do asia white kitchen
wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńPani S wie, co dobre :]
Dziękuję, fakt Pani S wie dużo :)
OdpowiedzUsuńale fajne te kółka!
OdpowiedzUsuńAsiejko, własnie o Tobie myślałam:)
OdpowiedzUsuń