23 grudnia 2012

Sernik świąteczny


Sernik świąteczny na piernikowym spodzie
Sernik świąteczny na piernikowym spodzie, bardzo puszysty , aksamitny, delikatny.
Przepis Wojciecha Modesta Amaro. Lekko zmodyfikowany.

Spód
150 g pierników przepis na pierniczki świąteczne znajdziecie tutaj
100 g masła
2 łyżki miodu lipowego

Masa serowa
800 g białego sera trzykrotnie zmielonego
400 g cukru
100 g roztopionego masła
3 białka
5 jaj + 3 żółtka
40 g mąki pszennej

Dodatkowo
300 ml wiśniowej frużeliny lub konfitura wiśniowa
100 g płatków migdałowych-uprażonych
cukier puder

Tortownica o średnicy 25 cm wysmarowana masłem ( wyłożona kołnierzem).
Pierniki zmiel w malakserze na "piasek" dodaj do roztopionego masła i połącz z miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy dociskając dłonią do dna. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Białka ubij na sztywno i dodaj cukier. Ubij ponownie aż masa będzie gładka. W osobnej misce utrzyj żółtka i jajka wraz z serem. Dodaj rozpuszczone masło, mąkę i ponownie wymieszaj. Połącz masę z ubitymi białkami i wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi wystygnąć w piecu. Wstaw ciasto na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Na ostudzone, połóż frużelinę lub konfiturę wiśniową. Posyp płatkami migdałowymi i oprósz obficie cukrem pudrem.
Smacznego :-)



7 komentarzy:

  1. wygląda... oszałamiające!
    ciepłych rodzinnych świąt, z uśmiechem na twarzy, w gronie rodzinnym.
    magicznych chwil z tymi, których kochasz.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelitko bardzo Ci dziękuję za życzenia i wzajemnie wszystkiego najlepszego. Wesołych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaki boski!:) prawdziwy, królewski serniczek:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! Smaki idealne, takie świąteczno-zimowe... Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. co robisz, że Twoje serniki są takie piękne i puszyste??:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniko, dziękuję :) Ważny jest ser. Uważam że w tym momencie z dostępnych serów na rynku, najlepszym do serników jest z Wielunia. Zawsze mi wychodzą z niego serniki. Z innych serów tak nie wychodzą. Ważne jest też aby po upieczeniu nie wyciągać go z piekarnika, tylko pozwolić aby wystygł w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Powodzenia. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuję:) co prawda moje serniki już są prawie takie jak byc powinny, ale prawie robi wielką różnicę!:) hehe :) sprobuję tego sera co Ty i zobaczymy co z tego wyjdzie:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...