Istnieje też pod nazwą orzechowiec, lub miodownik. Jest idealne na długie świętowanie bo im starsze tym lepsze. I mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Zachęcam do upieczenia go na święta.
Ciasto miodowo orzechowe z kremem budyniowym
Ciasto
400 g mąki
150 g masła
150 g cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i schowaj do lodówki.
Warstwa orzechowa
250 g orzechów włoskich ( ja pomieszałam włoskie, laskowe i migdały)
100 g masła
200 g cukru
2 łyżki miodu
W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem, dodaj posiekane orzechy.
Krem
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1,5 szklanki mleka
100 g masła
3 łyżki cukru
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia. Chłodny budyń zmiksuj z masłem i cukrem na gładki krem.
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i przełóż na na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Drugą część ciasta ułóż w takiej samej blaszce i połóż na nim warstwę orzechową. Piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu zaczekaj aż ciasto przestygnie. Na warstwę bez orzechów połóż krem a na nim warstwę ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po kilku godzinach chłodzenia.
Smacznego :)
totalna rozpusta dla podniebienia:) genialne ciasto
OdpowiedzUsuńZdecydowanie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJaki posiadasz aparaz i obiektyw;)?
zgadzam się z Tobą, świetne ciasto, u mnie w domu robi się je bardzo często, praktycznie na większość rodzinnych imprez :)
OdpowiedzUsuńTez je robię , jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto przypadnie do gustu każdemu! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńGrowingUp mój aparat jest cały czarny ma srebrne literki i biały napis:) A tak poważnie to Nikon D40 Obiektyw Tamron 18-200. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńteż je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda niebiańsko!Spróbuje je zrobić,dzięki za przepis:)Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńzrobiłam sama to ciasto z swierzymi orzechami prosto z drzewa mmm PYSZNEE!!!!!!!:)
OdpowiedzUsuńile miodu dodajesz do warstwy orzechowej
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie zaznaczyłam, już poprawiam. Powinny być 2 łyżki miodu. Dzięki za cynk. Pozdrawiam :)
UsuńBeznadziejny przepis, zero szczegółów, dzięki za całkowite zepsucie kremu, bo nie jest dopisane w jakim stanie ma być masło - ciasto zepsute, choć robione według tego okropnego przepisu, nie polecam!
OdpowiedzUsuńPitolisz, ja to ciasto robiłam 100 razy i zawsze się udaje. Mało tego robiło je mnóstwo osób i nikt się nie skarżył. Czytaj ze zrozumieniem to wyjdzie. W jakim stanie może być masło jeśli nie ma dodatkowej uwagi typu "masło rozpuszczone", no w jakim może być stanie ? W kostce, prawda :) Jeśli zmiksujesz krem z miękkim masłem wyjdzie krem na bank. Mniej nerwów a więcej pokory. A jeszcze jedno, kiedy robisz coś wg jakiegoś przepisu-obojętnie jakiego, dopisz sobie czerwonym długopisem uwagę: "nie wyłączaj myślenia".
Usuń