Tarta Apple Galette - jabłko, granat, miód, ser, migdały i ciasto francuskie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto albo deser. Źródło przepisu pochodzi z mojego ulubionego bloga kulinarnego tutaj.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g serka almette (może być inny biały twarożek o neutralnym smaku)
garść płatków migdałowych
szczypta brązowego cukru
szczypta cynamonu
2 jabłka - najlepiej szara reneta lub kosztela
2 łyżki płynnego miodu
1/2 granatu
Ciasto ułóż w formie na tartę (wysmarowanej masłem), w taki sposób aby jego brzegi w końcowej fazie zawinąć na ciasto. Posmaruj serkiem, oprósz cukrem, płatkami migdałów i cynamonem. Ułóż obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Skrop miodem. Zawiń brzegi ciasta do środka. Posmaruj brzeg ciasta i jabłka rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piecz ok 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na koniec posyp kulkami granatu.Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g serka almette (może być inny biały twarożek o neutralnym smaku)
garść płatków migdałowych
szczypta brązowego cukru
szczypta cynamonu
2 jabłka - najlepiej szara reneta lub kosztela
2 łyżki płynnego miodu
1/2 granatu
Smacznego !
ojej jaka cudna tarta:) zakochałam się w niej:)
OdpowiedzUsuń