28 listopada 2012

Tarta Apple Galette


Tarta Apple Galette - jabłko, granat, miód, ser, migdały i ciasto francuskie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto albo deser.  Źródło przepisu pochodzi z mojego ulubionego bloga kulinarnego tutaj.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g  serka almette (może być inny biały twarożek o neutralnym smaku)
garść płatków migdałowych
szczypta brązowego cukru
szczypta cynamonu
2 jabłka - najlepiej szara reneta lub kosztela
2 łyżki płynnego miodu
1/2 granatu
Ciasto ułóż w formie na tartę (wysmarowanej masłem), w taki sposób aby jego brzegi w końcowej fazie zawinąć na ciasto. Posmaruj serkiem, oprósz cukrem, płatkami migdałów i cynamonem. Ułóż obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Skrop miodem. Zawiń brzegi ciasta do środka. Posmaruj brzeg ciasta i jabłka rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piecz ok 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na koniec posyp kulkami granatu.

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...