Wspaniałe ciasto herbaciane z jagodami i pysznym kremem. Dodatkowo posypałam je pistacjami, które przyjemnie chrupią. Myślę że można tu użyć innych owoców np: wiśni czy malin. W początkowej wersji miałam je zrobić bez kremu, ale jak szaleć to szaleć. Polecam na niedzielne, leniwe popołudnia do herbaty lub kawy.
Przygotowanie ciasta
Użyłam formę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Wymieszaj śmietanę z proszkiem do pieczenia i odstaw.
W misce utrzyj masło z cukrem na krem. Mieszając dodawaj skórkę z cytryny, cukier waniliowy, jajka, i śmietanę. Dokładnie wymieszaj składniki.
Do drugiej miski wrzuć jagody (użyłam mrożonych) i 2 łyżki mąki. Wymieszaj jagody z mąką.
Resztę mąki przesiej do masy na ciasto i delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj jagody i ostrożnie wmieszaj w masę.
Przełóż ciasto do formy, rozsmaruj równomiernie i piecz 45.50 minut.
Krem
W jednej misce ubij śmietankę. W drugiej misce ubij masło z cukrem i serem. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Dodaj ubitą śmietankę.
Gotowy krem rozsmaruj na cieście. Na koniec oprósz pistacjami.
Smacznego !
wygląda pysznie, chcę kawałek:)!
OdpowiedzUsuńNiebiańsko wyglądają.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na makaron z jagodami.
Mmm, wygląda wyjątkowo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń