Jesienne ciasto pomarańczowe z nutą korzenną. Rozgrzewające, na zimne dni z pysznym kremem. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Użyłam foremki prostokątnej o wymiarach 20 x12 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
Składniki:
200 g ( 1 szklanka) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
230 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
200 g (1szklanka) cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii można zastąpić cukrem waniliowym
1/2 szklanki (100 ml) oleju roślinnego
80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krem:
3 opakowania ( po 125g) serka philadelphia
3 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka soku pomarańczowego wysoko-słodzonego
Dodatkowo:
odrobina cukru cynamonowego lub cynamon do oprószenia.
Wszystkie składniki suche zmieszaj w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier,cynamon, imbir i gałka.
W drugiej (najlepiej mikserem lub trzepaczką) jogurt, jajka,wanilię,olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową. Następnie połącz ze sobą składniki suche i mokre. Wymieszaj dokładnie i przelej do foremki.
Piekłam 60 minut do suchego patyczka.
W tym czasie zrób krem:
Używając miksera utrzyj serek z cukrem i sokiem na gładki krem i schowaj do lodówki.
Następnie wyciągnij ciasto z pieca i zaczekaj aż wystygnie. Przekrój na pół w poprzek i przełóż połową kremu, który wcześniej przygotowałaś/łeś. Złóż dwie części ciasta i posmaruj wierzch drugą połową kremu. Na koniec ułóż plasterki pomarańczy i oprósz cukrem cynamonowym lub samym cynamonem.
nigdy nie jadłam ciasta pomarańczowego:D musze spróbować ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, przepis zapisuję jako ,,do zrobienia''- koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńciasto właśnie siedzi w moim piekarniku :) już czuję jakie będzie pyszne!
OdpowiedzUsuń