18 sierpnia 2013

Murzynek


Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem, to jest ciasto dla niego. Cudowny, intensywny, głęboki smak czekolady wzbogacony o konfiturę z tegorocznych śliwek  (z tego przepisu ) co daje mu wilgotności i kwasowości.
Ciasto z czasem zyskuje na smaku. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie sposób je zepsuć. Zamiast konfitury śliwkowej można użyć innej np wiśniowej, truskawkowej czy z porzeczki.



Przepis- Moje Wypieki Źródło tutaj z moimi modyfikacjami. 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. 
Foremka o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.

Składniki:
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
300 g konfitury śliwkowej
150 g cukru 
szczypta soli
2 jajka (roztrzepane)
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka malin lub innych owoców do ozdobienia wierzchu

W garnuszku rozpuść masło i wrzuć posiekaną czekoladę. Zdejmij z palnika i mieszaj do rozpuszczenia. Przelej do większego naczynia. Dodaj konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszaj widelcem tylko do połączenia się składników. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając tylko do połączenia się z czekoladową masą.
Do przygotowanej wcześniej foremki przelej ciasto, ułóż na wierzchu owoce i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut do "suchego patyczka".
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...