Ciasto jogurtowe ze skórką grejpfruta, morelami i dodatkiem świeżego rozmarynu. Bardzo lekkie, kwaskowe, delikatnie wyczuwalny rozmaryn. Pyszne owocowe ciasto na lato. Bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika.
Brytfanka kwadratowa o wymiarach 22 cm x 22 cm. Do tych proporcji można użyć okrągłej tortownicy o średnicy od 22 cm do 24 cm . Blachę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do wypieków.
Temperatura w piekarniku 180 stopni Celsjusza.
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
250 g jogurtu naturalnego
200 g + łyżka do oprószenia owoców
3 duże jajka
1 łyżka startej skórki grejpfruta
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
25 g masła
ok 80 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
ok 500 g moreli
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Morele umyj i przekrój na pół, wyciągnij pestki.
Do dużej miski wrzucaj w kolejności składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodawaj: jogurt, jajka, skórkę z grejpfruta, masło, sok z grejpfruta i rozmaryn. Wszystkie składniki wymieszaj i przelej do przygotowanej brytfanki w której będziesz piec ciasto.
Na ciasto ułóż połówki owoców i oprósz je cukrem.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 50-60 minut.
Pyszne ,tez piekłam z jogurtem ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie mam moreli, to może zastąpię je malinami... :)
OdpowiedzUsuńAlino, myślę że maliny też będą świetnie pasować. Zresztą to jest takie ciasto że chyba z każdym owocem można tu poszaleć. Powodzenia i pozdrawiam :)
Usuńchodzi za mnie ciasto z morelami, a rozmaryn lubię :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho:) morele wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńCiasto jak u babci :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniami :) Morele i rozmaryn to wyjątkowo dobrana para :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglada, uwielbiam morele :)
OdpowiedzUsuń