Tarta Tatin z karmelizowanymi jabłkami, rabarbarem i bazylią
Składniki:
ciasto:
180 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła
nadzienie:
2 jabłka Złota Delicja, szara Reneta lub inne dość twarde jabłko
3-4 łodygi rabarbaru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
garść bazylii
Z podanych składników na ciasto zagnieć jednolitą masę i uformuj kulę. Zawiń w folię i schowaj do lodówki.
W tym czasie zrób nadzienie: jabłka obierz ze skórki i pokrój w ósemki lub ćwiartki. Rabarbar umyj i pokrój w 1-2 cm kawałki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Na patelni (tej na której będziesz piec ciasto) rozpuść miód i masło, wrzuć bazylię i jabłka. Obtocz jabłka w karmelu i chwilkę podsmażaj, niezbyt długo, aby owoce się nie rozleciały. Jabłka muszą się lekko zrumienić. Na koniec dodaj rabarbar, wymieszaj i wyłącz ogień.
Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na 5 mm grubości placek. Przykryj ciastem owoce i wstaw patelnie do piekarnika. Piecz ok 40 minut do czasu aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Po upieczeniu zawiń rączkę patelni w ściereczkę i delikatnie wyciągnij patelnię z piekarnika. Zaczekaj aż wystygnie. Delikatnie ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od ścianek patelni. Połóż na patelni duży okrągły talerz i odwróć patelnię do góry dnem, tak aby owoce były na górze a ciasto na dnie talerza.
Tartę można podawać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem greckim.
Smacznego !
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOstatnio namiętnie testuję słodkości z ziołami, ale na rabarbar i bazylię to bym nie wpadła... Zapisuję do wypróbowania, bo wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń