Źródło przepisu: White Plate
Tortownica o wymiarach 18 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik włącz na 160 stopni Celsjusza.
100 g migdałów blanszowanych -całe migdały bez skórki
2 łyżki cukru trzcinowego
Masa:
1/2 kg sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka (użyłam Wieluńskiego)
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego (użyłam mąkę pszenną)
4 małe jajka (lub 3 duże)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 szklanki pulpy z mango (użyłam 1 mango i zmiksowałam na mus)
Spód:
Migdały upraż na patelni. Przełóż je do osobnej miseczki. Na patelni rozpuść cukier. Kiedy cukier nabierze oczekiwanej konsystencji wrzuć do niego migdały i wymieszaj. Następnie przełóż je do blendera i zmiel (nie za drobno) .
Zmielone migdały przełóż do przygotowanej tortownicy na dno.
Przygotuj masę serową:
Ser wymieszaj z musem (odłóż 2 łyżki musu, który wykorzystasz do udekorowania wierzchu sernika) , cukrem, budyniem lub mąką, wanilią i dodawaj po jednym jajku wciąż miksując.
Przelej masę na spód do tortownicy. Na wierzchu zrób kilka kleksów z musu i zrób wykałaczką różnorodne zawijasy. Wstaw sernik do piekarnika i piecz ok 50-60 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wygląda cudownie! Czemu mi nigdy nie może wyjść taki fajny wysoki?! Nie ma sprawiedliwości na tym świecie! :P
OdpowiedzUsuńOrciu wszystko zależy od formy. Jak masz dużą formę i mało sera to wyjdzie zawsze niższy sernik. Jak dasz małą formę to wyjdzie wyższy :)
OdpowiedzUsuńWspanialy kolor. No i ten spod mnie urzekl...
OdpowiedzUsuńCudny, a spód rewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda tak puszyście i ten kolor mmmm :D
OdpowiedzUsuńAle piękny*_*
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńteż go ostatnio piekłam - pyszności!
OdpowiedzUsuńCudowny, na sam widok apetyt rośnie;)
OdpowiedzUsuńCudowny, już sobie wyobrażam, jaki musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ten sernik. I jakie ładne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką serników, ale ten zjadłabym z wielką chęcią:)
OdpowiedzUsuńznakomity:D
OdpowiedzUsuńwspaniały sernik i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCóż mogę napisać. Sernik jest cudny i na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze - przepis autorstwa White Plate.
OdpowiedzUsuńJeśli nie zauważyłeś lub nie doczytałeś, jest podane źródło przepisu.
Usuń