Źródło przepisu
Składniki
0,5 szklanki oleju
skórka i sok z dwóch dużych cytryn
1 szklanka jogurtu greckiego
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
1,5 szklanki cukru pudru
10 g miękkiego masła
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki zimnej wody
kilka kropel soku z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wysmaruj tortownicę o średnicy 24 cm i oprósz bułką tartą.
W misce połącz olej, skórkę, sok, jogurt, cukier, jajka i ubijając dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj aż do połączenia składników. Można to zrobić drewnianą łyżką, bez użycia miksera. Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Piecz do "suchego patyczka".
Lukier
Cukier, masło, wiórki, wodę i sok wymieszaj aż powstanie gęsty krem.
Wystudzone ciasto posmaruj kremem.
Smacznego !
Wspaniale ciasto,zdjecia rowniez,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszne było, prawda Asiu? :) fajnie komponował się posmak cytryny w cieście ze słodkim kokosowym lukrem z nutką cytryny :) teraz czekam na Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńTak było pyszne i zyskuje na smaku po czasie. Im starsze tym lepsze. Mam teraz twardy orzech do zgryzienia bo myślę nad kolejnym pomysłem:-)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo mięciutkie, pycha :)
OdpowiedzUsuń