Składniki:
Spód- biszkopt
3 jajka- oddzielone białka od żółtek
100 g cukru
1 cukier waniliowy
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
1 kg sera twarogowego (najlepiej z wiaderka)
1 szklanka cukru
250 ml śmietany 30%
1 puszka ananasa (pokrojonego w kostkę)
3 łyżeczki żelatyny( rozpuść w 150 ml gorącej wody)
Poncz:
Sok z ananasa
100 ml likieru Amaretto lub rumu
Krem
1 budyń waniliowy
1/2 paczki masła nie solonego
Posypka
ok 20g wiórków kokosowych ( uprażonych na patelni z odrobiną masła)
Biszkopt: Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj, dodawaj do białka po jednym żółtku cały czas miksując, dodaj mąkę i na koniec ocet*
Blachę wysmaruj masłem, wyłóż papierem i ponownie wysmaruj masłem a potem wysyp bułką tartą. Wylej biszkopt i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C na 35 minut.
W między czasie zrób krem i masę serową.
Masa:
Ser wymieszaj z cukrem, ubij **śmietanę i połącz z serem, dodaj ananas i wlej ciepłą żelatynę.
Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krem:
Budyń ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Masło należy utrzeć z wystudzonym budyniem.
Zimny biszkopt nasącz ponczem, wylej masę serową, na masę krem i posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
*Nie wiedziałam że się daje do biszkopta ocet, podobno dzięki niemu ciasto nie upadnie.
**przed ubiciem odkryj wieczko śmietany i wstaw do zamrażarki na 10 minut.
Ciekawa jestem czy ktoś ten przepis zna dokładnie w takich samych proporcjach :)
Smacznego
Ooo ciekawa nazwa.. :). Piękne ciacho
OdpowiedzUsuńBiała dama... Jak ja kocham, kiedy moja mama robi to ciacho! :)
OdpowiedzUsuń