30 lipca 2012

Biała Dama lub sernik na zimno




Składniki:
Spód- biszkopt
3 jajka- oddzielone białka od żółtek
100 g cukru
1 cukier waniliowy
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu          

Masa 
1 kg sera twarogowego (najlepiej z wiaderka)
1 szklanka cukru
250 ml śmietany 30%
1 puszka ananasa (pokrojonego w kostkę)
3 łyżeczki żelatyny( rozpuść w 150 ml gorącej wody)
Poncz:
Sok z ananasa
100 ml likieru Amaretto lub rumu

Krem
1 budyń waniliowy
1/2 paczki masła nie solonego

Posypka
 ok 20g wiórków kokosowych ( uprażonych na patelni z odrobiną masła)

Biszkopt: Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj, dodawaj do białka po jednym żółtku cały czas miksując, dodaj mąkę i na koniec ocet*
Blachę wysmaruj masłem, wyłóż papierem i ponownie wysmaruj masłem a potem wysyp bułką tartą. Wylej biszkopt i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C na 35 minut. 
W między czasie zrób krem i masę serową.  
Masa:
Ser wymieszaj z cukrem, ubij **śmietanę i połącz z serem, dodaj ananas i wlej ciepłą żelatynę. 
Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krem:
Budyń ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Masło należy utrzeć z wystudzonym budyniem.  

 Zimny biszkopt nasącz ponczem, wylej masę serową, na masę krem i posyp wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

*Nie wiedziałam że się daje do biszkopta ocet, podobno dzięki niemu ciasto nie upadnie.
**przed ubiciem odkryj wieczko śmietany i wstaw do zamrażarki na 10 minut.

Ciekawa jestem czy ktoś ten przepis zna dokładnie w takich samych proporcjach :)
       

Smacznego



2 komentarze:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...