Tarta jogurtowa z truskawkami
Forma żaroodporna o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Składniki:
Spód:
200 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżka śmietany
1 łyżka mielonych migdałów
otarta skórka z pomarańczy
100 g cukru
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo 1 białko do posmarowania
Nadzienie:
250 g sera mascarpone
300 ml jogurtu greckiego
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki cukru
dodatkowo ok 500 g truskawek przekrojonych na pół
1 łyżka dżemu truskawkowego (opcjonalnie jeśli truskawki są kwaśne)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na spód zagnieć rękami tak aby powstała jednolita masa, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 20 minut aby się schłodziło.
Wyciągnij schłodzone ciasto i wylep nim boki i dno formy. Widelcem po nakłuwaj ciasto i posmaruj białkiem całą powierzchnię. Wstaw do pieca i piecz ok 20 minut aż ciasto będzie lekko zrumienione.
W tym czasie przygotuj nadzienie: wszystkie składniki wymieszaj (można to zrobić łyżką lub mikserem )ser, jogurt, mleko, jajka, żółtko i cukier. Jeśli będą w masie grudki - nie przejmuj się tym. Gotową masę przelej na podpieczony spód i wstaw jeszcze do piekarnika na ok 30-40 minut. Jeśli masa będzie już na brzegach zrumieniona tzn że jest gotowa. Na gorący jeszcze krem możesz ułożyć truskawki. W garnuszku podgrzej dżem i posmaruj nim owoce.
Ciasto musi całkowicie wystygnąć, wtedy krem będzie miał jednolitą konsystencję. Można tuż przed podaniem polać owoce odrobiną mleka skondensowanego słodzonego.
Smacznego !
ale pyszności, cudownie wyglądają truskawki na cieście, pycha:)
OdpowiedzUsuńCiekawy krem,jeszcze takiego nie robiłam.Czuję,że tarta jest pyszna,koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTe truskawki wyglądają po prostu cudownie... :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się tym wypiekiem. Tarta jest cudowna! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń