Ale do rzeczy. Ciasto, które upiekłam jest banalne w wykonaniu. Wystarczy wymieszać podane składniki wstawić do pieca i gotowe. Chyba nie da się go zepsuć.
Keksówka o wymiarach 10 cm X 30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków, lub oprósz bułką tartą.
Składniki:
150 g masła rozpuszczonego
150 g cukru
2 jajka
4 banany rozgniecione widelcem
100 g czekolady mlecznej (ja użyłam gorzkiej) posiekanej na drobne kawałki
100 g żurawiny suszonej namoczonej w dowolnym alkoholu (użyłam koniaku)
garść orzechów włoskich posiekanych
garść migdałów posiekanych
175 g mąki pszennej przesianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Roztopione masło zmiksuj z cukrem na krem. Dodawaj po jednym jajku, następnie banany, odsączoną żurawinę, orzechy, migdały i czekoladę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zawartość drugiej miski połącz z masą maślaną. Przelej ciasto do keksówki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 45-50 minut do suchego patyczka.
Smacznego !
pysznie wygląda:) chętnie zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcia :) a ciasto na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńPięknie zdjęcia, a ciasto na pewno było bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń