Strony

7 grudnia 2013

Świąteczne ciasto z Nutellą i orzechami


Przepis na ciasto pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej

Tortownica o średnicy 23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków lub obsypana bułką tartą.

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
120 g miękkiego masła
150 g Nutelli
5 jajek
szczypta soli
190 g cukru
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych ( użyłam włoskich)
4 łyżki mleka ( 60 ml )
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na gładką masę (można ręcznie lub mikserem), nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo cukier.  Wciąż ucierając dodaj Nutellę,  żółtka, przesianą mąkę, orzechy, mleko, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę delikatnie wmieszaj w masę. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piecz w temp. 160 stopni C 30 minut a następnie zwiększ temperaturę na 170 stopni C i piecz jeszcze 20-30 minut do "suchego patyczka".
Wyciągnij upieczone ciasto i odczekaj aż wystygnie. Oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego !



5 komentarzy:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia