To jeden z lepszych serników jaki udało mi się zrobić. Z makiem, niezbyt słodki. Kwaśne wiśnie przełamują smak słodkiego karmelu. To zdecydowanie smaki Bożego Narodzenia.
Źródło przepisu tutaj z modyfikacjami
Tortownica o wymiarach 24 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
Składniki:
700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
4 jajka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki
4 czubate łyżki masy makowej z bakaliami z puszki lub domowej
200 g wiśni mrożonych drylowanych
karmel
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietanki UHT 30%
2 łyżki masła
Ser wymieszaj z cukrem, dodawaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Następnie wlej ekstrakt waniliowy, dodaj mąkę i masę makową. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przelej masę na przygotowaną tortownicę a na wierzchu ułóż zmrożone wiśnie.
Piecz sernik ok 60-80 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik musi wystygnąć w piekarniku.
Po całkowitym wystygnięciu przygotuj karmel.
Na patelnię wsyp cukier. Zaczekaj aż się rozpuści, dodaj śmietankę, szybko wymieszaj, na końcu dodaj masło. Wymieszaj. Przelej karmel na wierzch zimnego sernika, rozsmaruj i wstaw do lodówki na ok 3-4 godziny aż całkowicie zastygnie.
Smacznego !
Pyszne połączenie, maku rzadko używam, a jak już to tradycyjnie, to wykorzystanie bardzo mi się podoba !
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńTen karmel mnie oczarował ! :)
OdpowiedzUsuńznakomity! idealny na świąteczny czas i dla niezdecydowanych: sernik czy makowiec?;)
OdpowiedzUsuń