Bananowe ciasto z orzechami, rodzynkami i gruszkami. To właściwie taki chlebek bananowy.
Bardzo smaczny do herbaty, albo na drugie śniadanie czy podwieczorek. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połączyć składniki suche z mokrymi i gotowe.
Składniki
300 g mąki (1,5 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g (1 szklanka) cukru brązowego
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych na drobno
2 łyżki rodzynek
szklanka gorącej herbaty earl grey lub zwykłej czarnej
2 banany rozgniecione widelcem
4 gruszki
Rodzynki zamocz w herbacie i odstaw. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Foremkę o wymiarach 22 x 14 cm lub 20 x 20cm
wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.
Do miski przesiej mąkę proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon. Dodaj cukier i wymieszaj suche składniki.
W drugiej misce połącz jajka, rozgniecione banany, jogurt, olej, orzechy i odsączone rodzynki.
Składniki suche wymieszaj ze składnikami mokrymi.
Nie mieszaj zbyt długo bo ciasto będzie twarde i gumowate. Tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do foremki. Gruszki przekrój na pół w poprzek. Górną część wraz z ogonkiem obierz ze skórki i ułóż je na cieście.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 50-60 minut do suchego patyczka.
Smacznego !
uwielbiam bananowe wypieki:) juz czuję ten zapach:D achh
OdpowiedzUsuńPrzepiekne! Jesienne... Cos dla mnie zdecydowanie!
OdpowiedzUsuń[Sliczne zdjecia!]
:)
Bardzo takie chlebki lubię :) Twój wygląda świetnie z tymi gruszkami :)
OdpowiedzUsuń