Doskonałe, super czekoladowe z karmelem. Ciasto Jamiego Oliviera z książki "Każdy może gotować".
Oryginalny przepis zawiera krówki, ale za każdym razem kiedy miałam je zrobić krówki znikały w niewytłumaczalny sposób. W końcu kupiłam puszkę kajmaku i użyłam zamiast krówek.
Składniki na foremkę 25 x 25 cm wysmarowana masłem i oprószona kakaem lub wyłożona papierem do wypieków.
200 g gorzkiej czekolady 70 %
175 g masła
1 łyżka kakao
150 g cukru trzcinowego
100 g migdałów blanszowanych
szczypta soli
4-5 jajek
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g krówek lub 200 g kajmaku
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do robota wraz z masłem, cukrem, migdałami, łyżką kakao, solą. Zmiksuj wszystkie składniki aby uzyskać gładką masę. Do robota dodaj jajka, kolejno po jednym i wsyp mąkę. Ponownie zmiksuj.
Przelej ciasto do foremki. Krówki połam na kawałki i posyp nimi ciasto. Jeśli użyjesz kajmaku układaj łyżeczką porcje kajmaku na cieście. Można je delikatnie zatopić. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Ciasto będzie nieco płynne i maziowate. Jeśli uznasz że jest zbyt płynne, włóż jeszcze do piekarnika i piecz ok 5-10 minut aby stężało.
Smacznego !
wygląda bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda... chyba wiem, co zrobię z resztką zalegającego w lodówce kajmaku :)
OdpowiedzUsuńAsiu wygląda b. smakowicie :). Za taki kawałek do kawusi oddałabym wszystko :) !
OdpowiedzUsuń