Strony

8 lipca 2013

Tarta Tatin z bananami


Tarta tatin z karmelizowanymi bananami. Przepyszna, jedna z moich ulubionych. Banalna i szybka w przygotowaniu. Idealna na niespodziewane wizyty gości. Jeśli masz w domu ciasto francuskie i kilka bananów, które zalegają to już połowa sukcesu.

/Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" J. Olivera/ z małą modyfikacją

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Brytfanka o wymiarach 20 cm x 30 cm

60 g masła dobrej jakości 82 % tłuszczu
150 g cukru
1 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
szczyptę soli morskiej
5 dużych bananów
1/4 łyżeczki cynamonu
otarta skórka z jednej pomarańczy
250 g gotowego ciasta francuskiego

dodatkowo:
lody i kilka łyżek wiórków kokosowych

Na patelni rozpuść cukier i zaczekaj aż się rozpuści, nie mieszaj. Gdy cukier się rozpuści dodaj masło potem śmietankę (jeśli jej używasz) i sól. Wszystko podgrzewaj na bardzo małym ogniu mieszając. Powstanie gęsty karmel. W między czasie obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Zanurz połówki owoców w karmelu.
Przełóż banany na brytfankę w której będziesz piec tartę. Ułóż je obok siebie, oprósz cynamonem i skórką z pomarańczy. Na wierzch rozłóż ciasto francuskie delikatnie zawijając wokół bananów, aby  były dokładnie przykryte. Nożem lub patyczkiem w kilku miejscach nakłuj ciasto.
Włóż do rozgrzanego piekarnika. Umieść je w górnej jego części i piecz ok 25 - 30 minut do złotego koloru.
Wyciągnij upieczoną tartę z piekarnika, połóż na niej półmisek, tacę lub deskę i odwróć brytfankę do góry dnem, tak aby banany znalazły się na wierzchu a ciasto na dnie. Użyj do tego ściereczki lub rękawic aby się nie poparzyć.  Podawaj tartę z lodami lub śmietanką i wiórkami kokosowymi. Świetnie smakuje też bez żadnych dodatków.

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia