Ciasto kokosowe z porzeczką i Nutellą.
na podst. Bill's Food, Bill Granger i White Plate z moimi modyfikacjami
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st C.
Formę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i oprósz wiórkami kokosowymi.
Spód:
125 g masła
60 g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml mleka (zamieniłam na 60 ml śmietanki kokosowej z odrobiną mleka)
Masa:
175 g dżemu porzeczkowego (zamieniłam na Nutellę)
250 g porzeczek
Wierzch:
100 g masła
5 łyżek drobnego cukru
2 jajka
225 g wiórków kokosowych
60 g mąki
Spód:
Masło rozetrzyj z cukrem, następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto (najlepiej mikserem lub w malakserze). Przełóż je do formy.
Wierzch ciasta posmaruj Nutellą i wysyp porzeczki.
Składniki wierzchu zmiksuj. Przełóż na porzeczki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 minut. Wierzch powinien być złocisty.
Ciasto ostudzić w formie i pokroić.
Smacznego!
Wspaniale smaki przeplatają się w tym cudownym cieście,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńCoś fantastycznego, szukałam właśnie fajnego ciast z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest boskie i uzależniające :)
UsuńAleż ma cudownie intensywny kolor :) Można się zakochać :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń