Sernik wykonały: moja Córka Zuzanka i jej Przyjaciółka Ewelka. Był prze...py...szny...:))))
To wspaniały, wakacyjny, letni sernik, który może nam umilić gorące dni. Jest bardzo łatwy w wykonaniu.
Niestety nie mam zdjęć z jego produkcji, ponieważ gdy wróciłam z pracy taką właśnie zastałam niespodziankę.
Dziewczyny robiły sernik z tego przepisu. Zmodyfikowały nieco górę. Podaję jeszcze raz szczegółowy przepis.
Spód:
200 g herbatników
50 g masła
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Masa:
600 g sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
350 ml masy kajmakowej lub krówkowej (może być z puszki)
3 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykły wanilinowy
50 g masła
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
50 g białej czekolady
3 łyżki śmietany 12 %
Dodatkowo
kilka tryskawek
dwie łyżki dżemu truskawkowego
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem.
Spód
Ciastka pokrusz w blenderze na miazgę. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokruszone ciastka, płatki migdałów, cukier i sól. Wszystko razem wymieszaj i wyłóż spód tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut.
Masa
Masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj kajmak, jajka, po łyżce sera i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na upieczony spód i wygładź.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zaczekaj aż ciasto wystygnie.
Polewa
Mały garnek napełnij do wysokości 1/4 wodą. Ustaw na nim metalową miskę. Wrzuć pokruszoną czekoladę i podgrzewaj na małym gazie. Zaczekaj aż się rozpuści. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Posmaruj wierzch wystudzonego sernika i ułóż na nim plasterki truskawek.
W drugim garnuszku podgrzej dżem. Jeśli będzie za gęsty dolej odrobinę wody lub białego wina. Rozgrzany dżemem posmaruj delikatnie truskawki. Wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń