Kruche ciasto z owocami lata i różaną pianką. Kwaskowe, lekkie, pyszne. Zniknęło w chwilę po tym jak je wyjęłam z pieca. Do tego ciasta można użyć innych owoców. Te akurat zebrałam w ogródku i było ich za mało na przetwory.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
spód:
150 g zimnego masła
130 g mąki pszennej
100 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
nadzienie:
owoce lata użyłam garść agrestu, garść białej porzeczki, i garść czarnej porzeczki
dwa białka
szczypta soli
dwie łyżki cukru pudru
1 łyżka wody różanej
spód:
kawałeczki zimnego masła zasyp przesianą przez sito mąką, dodaj cukier, żółtka i esencję. Wszystkie składniki zagnieć w jednolitą kulę. Podziel ciasto na dwie części 3/4 i 1/4 Przygotowaną formę na tartę wyłóż równomiernie większym kawałkiem ciasta. Po nakłuwaj ciasto i schowaj do lodówki. Drugi kawałek ciasta owiń folią i również schowaj do lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie.
Owoce umyj i poodrywaj szypułki. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodaj cukier i wodę różaną.
Wyciągnij z lodówki przygotowana foremkę z ciastem i wsyp na nią owoce. Rozsmaruj pianę i pokrusz na nią drugi mniejszy kawałek ciasta.
Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut. Gdyby ciasto z wierzchu było mocno przypieczone przykryj je folią aluminiową.
Studź na metalowej kratce.
Smacznego !
To ostatnie zdjęcie niezwykle silnie oddziałuje na zmysły. Cudowna tarta.
OdpowiedzUsuńDzięki :) Pozdrawiam
Usuńpyszności:) niesamowicie apetyczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuń