Ciasto Beatki będziecie mogli wkrótce zobaczyć na Jej blogu.
Zapraszamy :)
Blacha o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokrój w kostkę, szybko zagnieć z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki wody. Podziel na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawiń w folię spożywczą, zamroź . Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. (My nie czekałyśmy, nasze ciasto było 20 minut w zamrażarce)
Po zmrożeniu wyciągnij większą część (60%) ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) wprost na spód blachy. Rozłóż równomiernie i wyrównaj. Piecz w temperaturze 190 Stopni Celsjusza przez ok 20 minut. Odstaw.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
350 g wiśni (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
350 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie pianki budyniowej
Ubij białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypuj cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypuj proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlej olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłóż ubitą pianę. Wyrównaj i układaj gęsto owoce. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piecz w temperaturze 190 stopni C. przez około 30 - 40 minut. Wyciągnij z piekarnika i gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mmmmm, poproszę kawałeczek :) A najlepiej dwa :D Niestety u mnie taka pianka nigdy nie wychodzi, chyba z powodu piekarnika, więc nie nacieszę się jego pysznym smakiem :(
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda;) Chętnie bym powała kawałek;)
OdpowiedzUsuńUpiekłam je wczoraj na dzisiejsze urodziny chłopaka. Dodałam samych truskawek i jest pyszne !
OdpowiedzUsuńAnonimusie bardzo mi miło to słyszeć. Takie komentarze lubię najbardziej. Wszystkiego dobrego :)
UsuńPiekę je od polowy czerwca co jakiś czas,bo jest fantastyczne. Wszyscy się nim zachwycają, niektórzy proszą o przepis. Robiłam te ciasto także z malinami,wiśniami i jagodami i było przepyszne. Dzisiaj robię z malinami,borówką amerykańską i czerwoną porzeczką. Cieszę się,że znalazłam ten przepis. Dziękuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńP.S. Anonimowy wyżej to właśnie ja ;)
Super, bardzo się cieszę, to rzeczywiście takie uniwersalne ciasto które można łączyć z różnymi owocami. Tym bardziej się cieszę że przepis Ci się przydał. Serdeczne pozdrowienia :-)
Usuńczy mozna pominac olej w piance :-)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie próbowałam bez oleju
UsuńWitam, ciasto jest wspaniale ...
OdpowiedzUsuńAle kilka razy zrobilam z malinami lub wisniami i po kilku godzinach po upieczeniu zaszla jakas dziwna reakcja z owocami i ciasto dostalo sinych plamek. Czy to wina owocow ,? Czemu moglo sie tak stac ?