Strony

8 maja 2013

Sernik kokosowy z waniliowym karmelem


 Sernik kokosowy z waniliowym karmelem

Tortownica o wymiarach 20 cm. (jeśli masz większą tortownicę to też będzie dobrze tyle że sernik będzie niższy) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.
Piekarnik włącz na 170 stopni Celsjusza

Spód:
100 g owsianych ciasteczek
50 g masła
50 g płatków migdałowych

Ciasteczka z masłem wrzuć do malaksera i zmiksuj na piasek.
Wymieszaj z płatkami migdałowymi i przełóż do tortownicy. Ugnieć proszek na dnie tortownicy i wstaw do piekarnika na 10 minut z opcją termoobieg.

Masa serowa:
600 g sera białego trzykrotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka
200 g serka mascarpone
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 duże jajka
1 mała puszka mleka kokosowego ( będzie potrzebna 1 czubata łyżka śmietanki kokosowej zebranej z wierzchu)

Ser zmieszaj z serem mascarpone, dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksując dodawaj po jednym jajku. Na koniec zmieszaj ze śmietanką kokosową.
Przelej masę na podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni Celsjusza. Piecz 60-70 minut aż brzegi sernika będą ścięte. Środek będzie jeszcze lekko płynny lub galaretowaty. Taki właśnie ma być. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku. Nie otwieraj drzwiczek. Zostaw go tam na minimum 8 godzin najlepiej na całą noc.
Serniki lubią spokój, kiedy nie będziemy ich nękać dotykaniem, kłuciem patyczkami i ciągłym otwieraniem drzwiczek piekarnika one odwdzięczą się wspaniałym smakiem i wyglądem. Sernik może lekko opaść, to nie przeszkadza.

Karmel:
100 g cukru trzcinowego
180 ml śmietanki kremówki
50 g masła dobrej jakości
ziarenka z połowy laski wanilii
1/4 łyżeczki soli morskiej

Do garnka z grubym lub teflonowym dnem wsyp cukier, masło i śmietankę. Dodaj też ziarenka z wanilii i łodyżkę też wrzuć do karmelu. Ona odda jeszcze swój aromat. Na małym ogniu mieszaj aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Karmel nabierze gęstszej konsystencji i właściwego koloru.
Mieszaj od czasu do czasu i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wyciągnij łodyżkę wanilii. Wyłącz ogień i odstaw. Karmel jeszcze zgęstnieje.

Po wystygnięciu sernika wyciągnij go z tortownicy i oblej zimnym karmelem. Można go jeszcze delikatnie rozsmarować.
Gotowy sernik przechowuj w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Slicznie wyglada, no i jeszcze ten sos... Musi byc bardzo delikatny, jak to serniki z mascarpone maja w zwyczaju.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo aptetyczna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, musiał smakować obłędnie. Wygląda wyjątkowo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia