Strony

5 maja 2013

Ciasto z orzechami i czekoladą


 Ciasto z orzechami i czekoladą
Przepis na ciasto pochodzi z książki Jamie Olivier. Oryginalne ciasto jest z kasztanami, moje z wiśniami.

Tortownica 20-23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 st C

Składniki:
100 g orzechów włoskich
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
4 jajka
200 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml śmietanki  kremówki
50 ml mleka 

Nadzienie:
150 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
2 łyżki konfitury wiśniowej lub porzeczkowej

Orzechy i pokruszoną czekoladę zmiel w malakserze na drobno. Zmielone orzechy i czekoladę zmieszaj z jajkami, mąką, cukrem, skórką z pomarańczy, proszkiem do pieczenia, śmietanką i mlekiem.
Wszystkie składniki przelej do tortownicy i piecz w temp. 180 stopni Celsjusza ok 50-60 minut do "suchego patyczka" 
Upieczone ciasto przełóż na kratkę żeby wystygło. 

Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj nadzienie. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i ziarenkami wanilii lub cukrem. 

Przestudzone ciasto przekrój na pół w poprzek i posmaruj dżemem oraz bitą śmietaną. Przykryj drugim krążkiem ciasta. 

Smacznego ! 



6 komentarzy:

  1. Świetne ciacho! Bardzo dobrze, że kasztany zastąpiłaś wiśniami. Wg. mnie ciekawiej przełamują smak...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!

    Miłego wieczoru,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda. W dodatku orzechowe, a ja uwielbiam wszystko, co orzechowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wiśniami na pewno jest smaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowałam z kasztanami, bo ich nie miałam, ale może warto porównać.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda tak, że aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia