Użyłam formy prostokątnej 34cm x 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do wypieków.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza
Masa serowa
800 g białego sera trzykrotnie zmielonego
400 g cukru
100 g roztopionego masła
3 białka
5 żółtek
3 jajka
40 g mąki pszennej
garść suszonej żurawiny
3 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
Dodatkowo
300 ml truskawkowej frużeliny lub konfitury (można zrobić domową frużelinę tak jak TUTAJ tylko zamienić na inne owoce)
100 g płatków migdałowych-uprażonych
cukier puder
Białka ubij na sztywno i dodaj cukier. Ubij ponownie aż masa będzie gładka. W osobnej misce utrzyj żółtka i jajka wraz z serem. Dodaj rozpuszczone masło, mąkę i ponownie wymieszaj. Połącz masę z ubitymi białkami i wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 90 - 110 minut.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi wystygnąć w piecu. Wstaw ciasto na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Ciasto może lekko opaść, ale nie przejmuj się tym. Na ostudzony sernik, połóż frużelinę lub konfiturę wiśniową. Posyp płatkami migdałowymi i oprósz obficie cukrem pudrem.
Smacznego :-)
można wpaść na kawałeczek:D?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
OdpowiedzUsuń