Strony

6 kwietnia 2013

Ciasto jogurtowo - mandarynkowe


  Ciasto jogurtowe z mandarynkami z miodowo - orzechową glazurą.
To bardzo łatwe ciasto, nie trzeba używać nawet miksera, wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i gotowe.
 Przepis na ciasto jogurtowe pochodzi z bloga smitten kitchen.  Robiłam z niego babkę grejpfrutową i mandarynkową, ale takiego jeszcze nie. To trochę wzbogacona wersja, bo piecze się z całymi mandarynkami, można użyć klementynek. Moje trochę za mocno wyrosło i nie widać owoców, ale możecie sobie zobaczyć TUTAJ jak powinno wyglądać. Swoje trochę zmodyfikowałam bo dodałam do glazury pistacje i orzechy włoskie.
Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne.  Polecam dla początkujących.  To się musi udać :)




Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Użyłam tortownicy  o średnicy 23 cm. Wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.

Składniki 
190 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
230 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
200 g plus 1 łyżka stołowa (13 g) cukru
3 duże jajka
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (użyłam 1 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
80 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynki

otarta skórka z jednej mandarynki
7 mandarynek lub klementynek obranych ze skórki (owoce maja być w całości) + 1 do glazury

Glazura:
3-4 łyżki miodu
garść orzechów pistacjowych i włoskich

wyciśnięty sok z jednej mandarynki

Do miski wlej w kolejności: jogurt, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, sok i skórkę z mandarynki.  Wymieszaj i dodaj mąkę (przesianą przez sito), proszek do pieczenia i sól.  Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy.  Do surowego ciasta włóż całe mandarynki.  Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić, przykryj folią aluminiową.  


Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i zrób glazurę. 
W małym rondelku podgrzej* miód z orzechami i sokiem z mandarynki. Polej ciasto glazurą. Płyn wchłonie w ciepłe ciasto i zastygnie. 

*Nie podgrzewaj zbyt długo miodu. Chodzi o to aby miał rzadszą konsystencję. Miód przy wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości. 


Smacznego !







3 komentarze:

  1. Super ciacho. Genialne są te mandarynki w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę jeszcze zrobić z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :) Zaintrygowałaś mnie dodatkiem całych mandarynek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia