To bardzo łatwe ciasto, nie trzeba używać nawet miksera, wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i gotowe.
Przepis na ciasto jogurtowe pochodzi z bloga smitten kitchen. Robiłam z niego babkę grejpfrutową i mandarynkową, ale takiego jeszcze nie. To trochę wzbogacona wersja, bo piecze się z całymi mandarynkami, można użyć klementynek. Moje trochę za mocno wyrosło i nie widać owoców, ale możecie sobie zobaczyć TUTAJ jak powinno wyglądać. Swoje trochę zmodyfikowałam bo dodałam do glazury pistacje i orzechy włoskie.
Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne. Polecam dla początkujących. To się musi udać :)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.Składniki
190 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
230 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
200 g plus 1 łyżka stołowa (13 g) cukru
3 duże jajka
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (użyłam 1 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
80 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
otarta skórka z jednej mandarynki
7 mandarynek lub klementynek obranych ze skórki (owoce maja być w całości) + 1 do glazury
Glazura:
3-4 łyżki miodu
garść orzechów pistacjowych i włoskich
wyciśnięty sok z jednej mandarynki
Do miski wlej w kolejności: jogurt, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, sok i skórkę z mandarynki. Wymieszaj i dodaj mąkę (przesianą przez sito), proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy. Do surowego ciasta włóż całe mandarynki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić, przykryj folią aluminiową.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i zrób glazurę.
W małym rondelku podgrzej* miód z orzechami i sokiem z mandarynki. Polej ciasto glazurą. Płyn wchłonie w ciepłe ciasto i zastygnie.
*Nie podgrzewaj zbyt długo miodu. Chodzi o to aby miał rzadszą konsystencję. Miód przy wysokiej temperaturze traci swoje zdrowotne właściwości.
Smacznego !
Super ciacho. Genialne są te mandarynki w środku :)
OdpowiedzUsuńMuszę jeszcze zrobić z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Zaintrygowałaś mnie dodatkiem całych mandarynek :)
OdpowiedzUsuń