Tarta serowa z jagodową frużeliną- którą możesz zrobić w domu.
Jeżeli nie chcesz lub nie masz czasu ,możesz kupić gotową frużelinę w puszce. Poniżej podaje przepis na domową*
Podaję za Dorotą
500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) - Zrobiłam z mrożonych jagód.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody
Owoce wymieszaj z cukrem. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. W tym czasie owoce puszczą sok. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj. Żelatynę wmieszaj w owoce. Schłodzić tak aby sos zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Oczywiście do tej tarty nie potrzeba nam aż takiej ilości frużeliny. Można zużyć tyle ile trzeba a resztę przechowywać w lodówce kilka dni. Można też wykorzystać od razu np: do bitej śmietany z galaretką, lub do gofrów czy naleśników.
Spód
Forma na tartę o średnicy ok. 20 cm
100 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej (przesianej przez sito)1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Forma na tartę (jeśli nie masz takiej formy, możesz ją zastąpić zwykłą tortownicą) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
Masło, mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszaj w misce. Najlepiej zrób to ręką. Ciasto kruche jest smaczne gdy jest wyrabiane ręcznie i krótko. Owiń folią i schowaj do lodówki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto pokrój na plastry i wylep nim formę. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
Masa serowa
1 żółtko
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
50 g miękkiego masła
200 g sera twarogowego (lubię z Wielunia " Mój ulubiony", ale może być inny)
1 łyżeczka mąki
Żółtko, cukier i cukier waniliowy utrzyj mikserem na kogel-mogel. Dodaj masło-ucieraj. Następnie dodaj ser i mąkę. W osobnej misce ubij białko na sztywno i połącz z masą serową.
Wylej masę na upieczony spód. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i wystudź ciasto w piekarniku
Wierzch
250 g jagodowej frużeliny (może być z innych owoców)
1 łyżeczka masła
garść płatków migdałowych
Na patelni rozpuść masło. Dodaj migdały i podgrzewaj aż zmienią kolor na rumiany.
Na upieczoną tartę wyłóż frużelinę i oprósz migdałami.
Smacznego !
gdybym tylko miała jagody robiłabym bez zastanowienia :)
OdpowiedzUsuńnowa foremka do tarty czeka na debiut, już wiem co upiekę :)))
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków na tarcie. Pyszności!
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto, prezentuje się apetycznie! Idealne do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńwspaniale ciasto, zjadlabym kawaleczek na poczekaniu
OdpowiedzUsuńChcę już lato i chcę kawałek tej tarty!
OdpowiedzUsuńIstne cudo!
OdpowiedzUsuńwygląda oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńfantastyczne fotki:) niebanalne, wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWspaniała ta tarta - już nie mogę doczekać się lata i świeżych owoców...
OdpowiedzUsuńmmm.. nie jestem w stanie nic powiedzieć. ślinotoku dostałam:)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bajecznie! Muszę spróbować to zrobić choć nie wiem czy wyjdzie mi tak jak Tobie:)
OdpowiedzUsuńconfessions of big green eyes wyjdzie:) To bardzo łatwe ciasto. Musi:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, bardzo apetycznie wyglądające ciasto. Śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń