Szarlotka to klasyczny francuski deser, który można jeść na zimno i na ciepło. Z lodami lub bita śmietaną. Wykonana jest z ciasta kruchego lub półkruchego, z jabłkami lub innymi owocami. Często na wierzchu zapieka się kruszonkę, ale ja tą dzisiejszą zrobiłam bez.
Kruche ciasto jest najsmaczniejsze wtedy gdy nie wyrabiamy za długo składników. Wystarczy je po prostu połączyć w misce używając dłoni. Ciepło dłoni powoduje że masło mięknie i szybciej łączy się z mąką i cukrem. Do szarlotki dodaje owoce w dużych kawałkach, ale tą dzisiejszą zrobiłam nieco inaczej. Owoców nie obrałam ze skórki, pokroiłam je w bardzo cieniutkie plasterki.
Zastosowałam Szarą Renetę, ponieważ jest to jabłko kwaśne i jednocześnie słodkie, dość twarde i winne w smaku. Szara reneta *z franc. reinette (prawdopodobnie w znaczeniu Królowa Jabłek) Jedna z najstarszych odmian jabłoni domowych.
Jest najlepsza do kaczki, zapiekanek, czy właśnie do szarlotki.
Słodycz ciasta kruchego z kwaśną i cierpką Królową smakuje doskonale :)
forma na tartę o średnicy 20 cm
90 g masła (nie zbyt miękkiego, ale nie zmrożonego) pokrojonego w kostkę
100 g mąki pszennej
90 g cukru + odrobina do oprószenia
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 jabłka
2 śliwki
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
Masło, mąkę (przesianą), cukier, jajko, proszek do pieczenia, 1/2 torebki cukru waniliowego, wymieszaj w misce tak aby składniki się połączyły. Formę na ciasto wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
Następnie należy wylepić ciastem formę (jak plasteliną) po nakłuwać widelcem i schować do lodówki.
W między czasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Pokrój jabłka i śliwki na bardzo cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny (aby nie straciły ładnego koloru)
Wyciągnij przygotowaną formę z lodówki i ułóż owoce w kształcie wachlarza. Na koniec oprósz resztą cukru waniliowego, cukrem i cynamonem.
Piecz w piekarniku 35-45 minut.
Smacznego!
*wikipedia
Jest piękna, musi być smaczna. Kusisz :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialna! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziewczyny dziękuję Wam :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w zabawie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w zabawie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńEdyta Lj, bardzo Ci dziękuję, ale jeżeli chodzi o Liebster Blog, czy inne tego typu zabawy proszę przeczytaj tu: http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, smakuje pewnie tak samo jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie będę oryginalna, gdy powiem ,ze wygląda niesamowicie i niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńsłodka szarlotkowa opowieść. i z pięknymi obrazkami :-)
OdpowiedzUsuńwspaniała szarlota :) pięknie ułożyłaś jabłka ... tak plastycznie bardzo :)
OdpowiedzUsuńDom po brzegi-chyba była dobra, bo zniknęła bardzo szybko, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia.
OdpowiedzUsuńAsiejko-jak miło Cię widzieć :) Jak Twoje przeziębienie, mam nadzieję że już wyzdrowiałaś ?
Ankawell-dzięki za miłe słowa.
Pozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam kwaskowe akcenty w słodziutkich ciastach :)
OdpowiedzUsuń