Ta wersja jest lekka jak chmurka
potrzebne będą:
2 jajka (umyte i sparzone) rozdzielone na żółtka i białka
250 g serka Mascarpone
ok 15 ml Amaretto (jeżeli nie macie tego likieru, może być koniak )
150 g cukru
100 g biszkoptów typu "kocie języczki"
250 ml świeżo zaparzonej kawy , z 1 łyżką cukru (musi być wystudzona)
kakao do posypania
czekolada najlepiej gorzka ok 1/2 tabliczki (starta na tarce)
jak zrobić:
w misce utrzyj żółtka z cukrem, tak aby powstał kogel mogel (możemy to zrobić mikserem)
Następnie dodawaj po łyżce sera, miksuj na gładką masę.
Dolej alkohol-wymieszaj.
Na koniec w osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Musi powstać sztywna piana.
Połącz krem z pianą, ale delikatnie tak aby składniki się połączyły.
Krem w połączeniu z ubitym białkiem będzie bardziej puszysty i delikatny (dlatego lekki jak chmurka)
Przygotuj jakieś ładne, płaskie i dość wysokie naczynie (może być nawet szklane, żaroodporne)
Biszkopty należy zamoczyć w kawie, ale nie za mocno bo się rozlecą i ułóż w naczyniu jeden przy drugim.
Powstanie pierwsza warstwa.
Następnie rozsmaruj warstwę kremu, potem znowu nasączone biszkopty i warstwa kremu. Możesz mieć tyle warstwa ile chcesz (z tych proporcji wychodzą 4 warstwy) ale wierzchnia - musi być z kremu
Na koniec posyp kakaem przesianym przez sitko i startą czekoladą.
Przykryj folią spożywczą lub pergaminem i schowaj do lodówki.
Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach.
Jeżeli chcesz go zrobić na imprezę, najlepiej zrób go dzień wcześniej, będzie idealny na drugi dzień.
Smacznego!
Pierwsza warstwa - biszkopty nasączone kawą
2 warstwa - układamy krem
3 warstwa biszkopty - nasączone kawą
4 warstwa kremu, posypana kakaem
Smacznego !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia