Poprosiłam więc mojego zaprzyjaźnionego dostawcę masła i sera z Olesna i mam :)
Upiekę sernik wg przepisu, z książki Nigelli Lawson. Będzie to sernik upieczony w kąpieli wodnej. Po takim sposobie pieczenia sernik uzyskuje aksamitną,gładką i delikatną konsystencję.
Składniki:
spód :
150 g herbatników
75 g masła
masa:
600 g białego sera twarogowego
150 g cukru
3 jajka
3 żółtka
1,5 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
1,5 łyżki soku z cytryny
tortownica o średnicy 20 cm
gruba folia aluminiowa
tortownica o średnicy 20 cm
gruba folia aluminiowa
warstwa śmietankowa:
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
spód
Herbatniki zmiksuj w malakserze aby uzyskać konsystencję bułki tartej.
Rozpuść masło i połącz z pokruszonymi herbatnikami, uzyskasz jednolitą masę.
W tortownicy uformuj spód z herbatników a następnie włóż do lodówki.
W tortownicy uformuj spód z herbatników a następnie włóż do lodówki.
Włącz piekarnik na 180st C.
masa:
Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę 3-4 razy.
Do sera dodaj cukier i mieszaj mikserem na gładką masę, dodaj jajka i żółtka ciągle mieszając. Na koniec dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny.
Nastaw wodę w czajniku.
Nastaw wodę w czajniku.
Owiń schłodzoną tortownicę folią aluminiową tak, żeby zakrywała spód i boki. To zabezpieczy tortownicę przed nasiąknięciem wodą w czasie pieczenia w kąpieli wodnej.
Masę serową wlej do tortownicy na zimny spód. Włóż tortownicę do brytfanki. Wlej wrzątek z czajnika do brytfanki w której stoi sernik. Woda musi sięgać mniej więcej do połowy naczynia. Wstaw naczynie z tortownicą do piekarnika na 50-55 minut.
Wymieszaj śmietanę z cukrem, wylej na upieczony sernik i wstaw jeszcze raz do piekarnika na ok 10 minut.
Za mną też chodził sernik...ale u mnie dziś z jagodami :)Twój wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDzięki :) Ja też miałam robić z jagodami, ale mi wszystkie zjedli. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem sernikożercą na pewno zrobię wygląda pysznie.Znalazłam Cię przypadkiem jesteś z moich okolic pierwszy raz znalazłam osobę blogującą z okolic .:)))
OdpowiedzUsuńTo super, bo z tego co tu widzę to większość bloggerów jest z Warszawy:)
OdpowiedzUsuńAsiu, jako że jestem niepoprawną sernikomaniaczką, znalazłam u Ciebie istny raj dla swej wyobraźni.;) Piękne wypieki!
OdpowiedzUsuńRenula, ja też jestem sernikomaniaczką, zapraszam tym bardziej do mnie. Mam nadzieję że znajdziesz coś dla siebie. Zachęcam też do innych wypieków. Serdecznie Cię pozdrawiam :) Asia
Usuńzrobilam wczotaj, wyszedl pyszny!!!:) nie mialam 18% smietany, wiec dalam 12% i nastepnym razem zrobie w mniekszym naczyniu, zeby folia lepiej przylegala.ale sernik jest pierwsza klasa i wszyscy domownicy od razu po dwa kawalki zjedli;) dziekuje za przepis!:)
OdpowiedzUsuńsernik jest piersza klasa!! wszyscy domownicy od razu po dwa kawalki zjedli, bo po jednym czuli niedosyt:)
OdpowiedzUsuń