Tort z kremem mascarpone, brzoskwiniowo -winną konfiturą, i posypką z białej czekolady i krówek.
Po pierwsze biszkopt(1), po drugie konfitura(2), po trzecie krem (3)po czwarte, posypka(4), po piąte złożenie tortu(5)
składniki:
(1) biszkopt
6 jaj rozdziel na żółtka i białka
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
250 g mąki typ 500 przesiana
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(2) brzoskwiniowo -winna konfitura
5 brzoskwiń lub nektarynek
120g borówki amerykańskiej (można zastąpić innymi owocami)
4 łyżki cukru
3 łyżki cukru żelującego
sok z 1/2 limonki lub cytryny
ok 100 ml wody
250 ml białego wina
(3) krem
300 ml śmietany 30%
400 g serka mascarpone
200 g cukru
sok z 1/2 limonki lub cytryny
tarta skórka z 1 cytryny
(4) posypka
100 g białej czekolady
2 krówki
100 g borówki amerykańskiej
biała porzeczka
oto jak zrobić:
(1) Włącz piekarnik na 180 st. C
W czystej misce* białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Zmniejsz obroty miksera i cały czas mieszając dodawaj po kolei: cukier, cukier waniliowy, potem po jednym żółtku, mąka razem z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułka tartą. Wyłóż tortownicę od wewnątrz dodatkowym kołnierzem z papieru (gdyby biszkopt był wyższy).
Masę biszkoptową wlej do tortownicy i piecz ciasto w temp. 180 st. C przez ok. 50-55 minut.
Po wyłączeniu piekarnika, nie wyciągaj od razu ciasta, pozostaw je tam przez 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt może lekko upaść, nie przejmuj się tym. Po wystygnięciu przekrój w poprzek ciasto na trzy równej grubości kręgi.
(2) W czasie kiedy biszkopt będzie się piekł zrób konfiturę. Umyte brzoskwinie obierz ze skórki, wyciągnij pestki, pokrój na ćwiartki i wrzuć na patelnię (najlepiej teflonową) wsyp cukier, cukier żelujący i smaż na bardzo małym ogniu około 40 minut do godziny, co chwile mieszając, w między czasie dolewaj wodę i wino, sok z cytryny. Na koniec wrzuć borówkę (dodałam na koniec ponieważ chciałam ją zachować w całości) Usmażone konfitury przecedź przez sito i cały sok z owoców posłuży jako poncz do tortu.
(3) Ubij śmietanę z cukrem na sztywno, dodawaj po łyżeczce sera i na koniec skórkę z cytryny i sok. Wszystko razem wymieszaj i schowaj do lodówki.
(4) czekoladę i krówki zetrzyj na tarce na najgrubszych oczkach, umyj owoce.
(5) Na każdą warstwę biszkoptu dodawaj po kolei: poncz**, konfiturę, krem. Trzecią warstwę posyp wiórkami z czekolady i krówek, ułóż borówkę i porzeczkę ( mogą być inne owoce, w zależności co masz w domu). Wstaw tort do lodówki na miń. 2 godziny. Wyciągnij na ok 20 minut przed podaniem.
* w misce nie może być kropelek wody, ani żadnego paproszka bo białko się nie ubije.
**jeśli uznasz że soku jest za mało można dodać białe wino.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia