Strony

16 lipca 2012

Babeczki (muffinki) z jagodami i czekoladą.



 Przepis na te muffinki znalazłam w książce Nigelli Lawson (znowu), już wcześniej robiłam muffinki Nigelli z gruszką i imbirem tutaj . 
Te dzisiejsze trochę zmieniłam, bo w oryginalnym przepisie były z bananami i toffi, ale mamy przecież sezon na jagody.

Składniki: na 12 babeczek
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
250 g mąki
200 g cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g czekolady z bakaliami (połamana na małe kosteczki)
ok 220 g jagód (szklanka)

Jak zrobić:
Piekarnik rozgrzej na 180-200 st. C
Mikserem wymieszaj olej z jajkami.
W dużej misce (najlepiej łyżką lub ręką) połącz zmiksowany olej i jajka z mąką, cukrem,, sodą, proszkiem do pieczenia, czekoladą i jagodami.
Do papilotek na muffinki włóż jednakową ilość ciasta.
Babeczki należy piec ok 40 minut w temp.180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż wystygną, wtedy smakują najlepiej :)
Smacznego!


1 komentarz:

  1. W tym roku jeszcze nie jadłam jagód. Chyba będę musiała przejść się na targ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia