Jesienne ciasto ze śliwkami.
Podobne ciasto robiłam tutaj tyle że z czereśniami. Bardzo łatwe w wykonaniu, niezbyt słodkie, uzależniające.
Tortownica kwadratowa z odpinanym kołnierzem 22 cm x 22 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków. Można użyć okrągłej o średnicy 22-24 cm lub innej o podobnych wymiarach.
Temperatura w piekarniku 200 stopni Celsjusza.
Składniki:
150 g twarogu (jak na sernik)
5 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
100 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek mleka
jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
1/2 szklanki gęstej śmietany np 18%
1/4 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 12 %
2 jajka
120 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kg wydrylowanych śliwek
Za pomocą miksera utrzyj ser z cukrem, ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, jajkiem i mlekiem. Dodaj rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito). Ciasto zagnieć. Będzie bardzo gęste, takie ma być. Wyłóż ciasto do tortownicy (jeśli będzie się przyklejać do ręki zmocz ją wodą) ułóż śliwki i przygotuj polewę.
Wszystkie składniki na polewę wymieszaj i przelej na wierzch ciasta ze śliwkami.
Piecz ok 50-60 minut w 200 stopniach Celsjusza. W moim piekarniku piekłam 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem.
Wyciągnij ciasto z piekarnika i zaczekaj aż wystygnie. Przestygnięte ciasto wyciągnij z foremki i pokrój na dowolną wielkość kawałków.
Smacznego !
Ciasto wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.mytastykitchen.weebly.com
Ciasto jak najbardziej do wypróbowania, podoba mi się ten dodatek twarogu do środka :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńAle ładniutkie. :) Ślicznie wyglądają takie śliwki zatopione w śmietanie.
OdpowiedzUsuńpiekne:) achhhh
OdpowiedzUsuńaż chce się sięgnąć po taki kawałeczek:)