Strony

14 sierpnia 2013

Ciasto śliwkowe z sosem karmelowo - śliwkowym



Ciasto śliwkowe z sosem karmelowo - śliwkowym

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Foremka na ciasto (użyłam kwadratowej o bokach 25x25 cm) Może być tortownica o średnicy 22-25 cm
Formę wysmaruj masłem i dno wyłóż papierem do wypieków lub oprósz bułką tartą.

Ciasto:
120 g zimnego masła
220 g mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych
200 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 żółtka
2 łyżki śmietany-może być 18 %

Nadzienie śliwkowe
800 g śliwek z pestkami
80 g masła
180 g brązowego cukru
1/4 szklanki mleka

Wierzch:
2 białka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej

Ciasto:
Ciasto kruche najlepiej zagnieść w dużej, schłodzonej misce. Należy je wyrabiać bardzo krótko, tylko do połączenia składników tak aby uzyskało konsystencję wyrobionej plasteliny.

Masło pokrój w kostkę, połącz z mąką -przesianą przez sito, cukrem, płatkami, cynamonem , gałką muszkatołową, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki połącz jw napisałam. Podziel je na dwie części 3/4 i 1/4. Mniejszą zawiń w folię i schowaj do lodówki. Większą umieść w przygotowanej foremce i rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw formę z ciastem do zamrażalnika na ok 30 minut.

W tym czasie przygotuj śliwki.

Nadzienie:
Owoce należy umyć i wydrylować. Na patelnię wsyp cukier i włącz kuchnię na małe źródło ciepła. Cukier musi się rozpuścić na bardzo małym ogniu. Nie mieszaj-sam się rozpuści. Następnie wrzuć masło i rozpuść. Dolewaj powoli mleko jednocześnie mieszając. Powstanie karmel, do którego wrzuć  wydrylowane śliwki. Mieszaj aby połączyły się z karmelem. Powstanie gęsty sos śliwkowo - karmelowy. Owoce mają się delikatnie macerować przez ok 15-20 minut.
Owoce zmiękną, nabiorą smaku karmelowego, a sos który  powstanie z owoców i karmelu będzie dodatkiem do gotowego ciasta.

Wierzch:
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i esencję waniliową.

Wyciągnij ciasto z zamrażarki i ułóż owoce (bez płynu) na cieście. Ubite białko rozsmaruj na owocach. Wyciągnij drugą część schłodzonego ciasta z lodówki i pokrusz na pianę białkowo - waniliową.
Wstaw ciasto do piekarnika na ok 60 minut. Gdyby wierzch był mocno przypieczony, możesz przykryć go folią aluminiową.
Upieczone, wystudzone ciasto podawaj z ciepłym sosem karmelowo - śliwkowym.
Jeśli chcesz możesz do sosu w trakcie podgrzewania dodać odrobinę śmietanki kremówki ( ale to wersja dla odważnych)
Smacznego !





3 komentarze:

  1. Pyszne... Kocham śliwki. Kocham karmel. Nic dodać, nic ująć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, przed chwilą się upiekło. Ciekawe co jutro powiedzą rodzice :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia