Strony

29 lipca 2013

Sernik aromatyczny z malinami


 Foremka okrągła o średnicy 22 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza

Spód:
150 g herbatników
3 łyżki musli
2 łyżki masła

Masa:
500 g sera ricotta
200 g sera mascarpone
200 g sera twarogowego jak na sernik
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki wody różanej
skórka otarta z jednej cytryny
3 jajka
2 łyżki kaszki manny
ok 100 g malin lub innych owoców np. borówek lub poziomek
cukier puder do oprószenia

Spód:
ciasteczka zmiksuj w mikserze na piasek dodaj musli. Na patelni rozpuść masło i dodaj zmiksowane ciasteczka z musli.
Do wyłożonej papierem foremki wsyp przygotowany spód i ugnieć równomiernie dno tortownicy.
Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C ok 6-7 minut.
Po tym czasie wyciągnij foremkę z piekarnika i odstaw.

Przygotuj masę.

Masa:
W misce wymieszaj sery, cukier, cukier waniliowy, wodę różaną, skórkę z cytryny, jajka i mannę. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Przelej gotową masę na podpieczony spód. Owoce ułóż po obwodzie masy. Wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj sernika musi zastygnąć. Odczekaj kilka godzin.
Na koniec oprósz cukrem pudrem.

Smacznego !
 

7 komentarzy:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia