Strony

17 czerwca 2013

Tarta truskawkowa z białą czekoladą


Tarta truskawkowa z pysznym nadzieniem serowo śmietanowym i kawałkami białej czekolady. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców. Jeśli nie masz świeżych owoców z powodzeniem sprawdzą się mrożone, warunkiem jest tylko to aby ich nie rozmrażać przed użyciem.


 Foremka okrągła o średnicy 30 cm. Wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą.
Włącz piekarnik i nastaw na 180 stopni Celsjusza

Spód:
200 g zimnego masła
350 g mąki pszennej przesianej przez sito
2 jajka
150 g cukru

Nadzienie:
jedno małe opakowanie (125 g) serka Philadelphia
200 g sera twarogowego np: z wiaderka
250 ml śmietany 18 %
3 jajka
100 g cukru
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
kilka truskawek ok 200 g
50 g białej czekolady

Spód: masło pokrój w kostkę, zmieszaj z mąką, cukrem i jajkiem. Zagnieć ciasto. Zagniataj jak najkrócej. Uformuj kulę, owiń w folię i schowaj do lodówki na 20 minut.

Nadzienie: sery zmieszaj ze śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Czekoladę pokrój w kostkę i połącz z kremem.

 Wyciągnij z lodówki ciasto i podziel na dwie części 1/4 i 3/4. Większą (3/4) rozwałkuj i przełóż do przygotowanej foremki. Wyłóż ciastem dno i boki. Dociśnij ciasto i po nakłuwaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Wyciągnij podpieczony spód.
Ułóż na dnie spodu truskawki lub inne owoce i zalej je masą serową.
Drugą (mniejszą 1/4) część ciasta rozwałkuj i potnij na paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż kratkę na wierzchu kremu. Wstaw ciasto do piekarnika na 40-50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw ciasto w piekarnika aż ostygnie. Potem wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego !
 
 
 


2 komentarze:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia