Strony

21 czerwca 2013

Ciasto z czereśniami


Ciasto z czereśniami - to moje pierwsze takie ciasto i jest wprost idealne na lato. Czereśnie są bardzo soczyste i pięknie wyglądają. Nie jest przesłodzone i jest po prostu przepyszne. No i polewa, którą pieczemy razem z ciastem, jest taką " kropką nad i".
 Ciasto robi się bardzo szybko, nie licząc czasu drylowania owoców. 


Źródło przepisu-jeden z moich ulubionych blogów: Patrycja z bloga loveaffaironaplate.blogspot.com z moimi modyfikacjami.

Tortownica i średnicy 22-24 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Temperatura w piekarniku 200 stopni Celsjusza.

Składniki:
150 g twarogu (jak na sernik)
5 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
100 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek mleka
jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
1/2 szklanki gęstej śmietany np 18%
1/4 szklanki jogurtu greckiego
2 jajka
120 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kg wydrylowanych czereśni

Za pomocą miksera utrzyj ser z cukrem, ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, jajkiem i mlekiem. Dodaj rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito). Ciasto zagnieć. Będzie bardzo gęste, takie ma być. Wyłóż ciasto do tortownicy (jeśli będzie się przyklejać do ręki zmocz ją wodą) ułóż czereśnie i przygotuj polewę.
Wszystkie składniki na polewę wymieszaj i przelej na wierzch ciasta z czereśniami. 
Piecz ok 50-60 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wyciągnij ciasto z piekarnika i zaczekaj aż wystygnie. Przestygnięte ciasto wyciągnij z foremki i pokrój na dowolną wielkość kawałków. 
Smacznego !



W czereśniowym raju II

4 komentarze:

  1. Ciasto z wiśniami nigdy nie jadłam chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Mam zamiar dziś zrobić tego placuszka. Mam jednak pytanie, czy ten placek zawsze wychodzi? Nie chcę zrobić zakalca i wolałabym go zrobic w foremce, jaki rozmiar foremki powinen być na tę ilość składników? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Wszystko zależy od temperatury otoczenia, ciśnienia, od mąki, od piekarnika i innych czynników. Robiłam go pierwszy raz i wyszło super. Nie było żadnego zakalca. Jednak robiąc tego typu ciasta nigdy nie miałam zakalca, więc myślę że nie powinnaś mieć obaw. Spokojnie na pewno się uda :) Jeśli chodzi o foremkę to z pewnością nie może być zbyt duża. Moja tortownica miała średnicę 22 cm więc musisz sobie dobrać taką aby ciasto było w miarę wysokie. Może to być mała keksówka np: 10x25. Im większa foremka tym ciasto będzie niższe.
      Jeśli obawiasz się że ciasto zbyt mocno urośnie, możesz zrobić kołnierz z papieru i wtedy nie "ucieknie". Życzę powodzenia i pozdrawiam. Asia :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia