Strony

16 maja 2013

Sernik pomarańczowy stracciatella


Sernik pomarańczowy stracciatella

(Przepis autorski)
 Tortownica o średnicy 20 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Składniki:
Spód
150 g ciasteczek owsianych
40 g czekolady gorzkiej 80 %
2 łyżki masła rozpuszczonego dobrej jakości

Ciastka i czekoladę zmiel w blenderze ma piasek. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż na dnie tortownicy i ubij ręką lub łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki.

Masa serowa
700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z "wiaderka"
250 g sera Ricotta
200 g cukru (jeśli użyjesz mlecznej czekolady, zmniejsz ilość cukru )
5 jajek
3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej pomarańczy
miąższ z połowy pomarańczy pokrojony w cząstki , drugą połowę pokrój w cienkie plasterki i ułóż po upieczeniu na serniku.
60 g czekolady gorzkiej 80 % (jeśli nie lubisz czekolady gorzkiej możesz użyć mlecznej) zmielonej w blenderze lub drobno pokrojone ostrym nożem.

Wszystko wymieszaj w jednej misce w kolejności: Ser, Ricotta, cukier, jajka, cukier waniliowy, mąka ziemniaczana, skórka z pomarańczy, miąższ z pomarańczy i na końcu dodaj czekoladę. Połączone składniki przelej do przygotowanej formy na czekoladowy spód i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz ok 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik aż wystygnie. Potem wstaw go do lodówki aby bardziej stężał. Przed podaniem ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki pomarańcze.

Smacznego !


11 komentarzy:

  1. Ależ musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy, do tego w serniku wygląda boooosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, właśnie spojrzałam "na prawo" na spis treści i nie mogę wyjść z podziwu ile tego przez rok napiekłaś :). Dużo pracy, ale i dużo przyjemności podczas pieczenia i jedzenia tych słodkości. Też lubię gary, ale coś upichcić i upiec to jedno, a przełożyć to na przepis na blog to drugie. Gratuluję Ci wytrwałości :) AniaC

    OdpowiedzUsuń
  4. No, pojechałaś z tym serniczkiem, Kochana! pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale smaki sa w twoim serniku,musze taki wyczarowac,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i pomarańcze... Czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super połączenia, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję. Dla takich komentarzy warto dalej piec i gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o rany jaki fajny pomysł na serniczek:) a przy tym jak pięknie i elegancko się prezentuje:) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  10. uff... już się piecze. Mam nadzieję, że smakuje tak jak wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia