Strony

10 lutego 2013

Tiramisu kajmakowo - bananowe


Tiramisu kajmakowo - bananowe. 
To taka moja radosna twórczość. Jest trochę podobne do Banoffe pie. 
Jest bardzo łatwe w wykonaniu. Podczas zakupów zapomniałam o najważniejszym do tiramisu - o biszkoptach. Myślę że dobrze się stało, bo upiekłam biszkopt, który jest lżejszy i smaczniejszy od tych kupionych w sklepie. Zachęcam więc do upieczenia biszkoptu samodzielnie. Deser będzie naprawdę o niebo lepszy.
 Najważniejsze w tym przepisie jest to (dla tych którzy nie jedzą surowych jajek) że krem jest bez jajek.


 Składniki
Forma do pieczenia o średnicy 18-20 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

Biszkopt - przepis podstawowy
4 jajka (używam "0") oddzielone żółtka od białek
szczypta soli
150 g cukru pudru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Białka ubij mikserem ze szczyptą soli na sztywny krem. Nie przerywając ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Mieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiej przez sito). Wszystko zmiksuj, na koniec dodaj ocet. Przelej masę do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok 40-50 minut do "suchego patyczka". Wyciągnij biszkopt z piekarnika i zaczekaj aż wystygnie.

Krem
500 g sera mascarpone
250 g masy kajmakowej ( może być gotowa z puszki)
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią


Mikserem wymieszaj ser, kajmak i cukier na gładką masę. Wstaw do lodówki na ok 30 minut.


dodatkowo
2 banany
kilka kostek czekolady- może być mleczna albo gorzka (jaką masz pod ręką)
1 batonik snickers
300 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy (można lekko posłodzić)

Wykonanie
Biszkopt przekrój w poprzek na dwa placki. Pierwszą warstwę biszkoptu nasącz połową kawy, ułóż pokrojony w plasterki banan. Rozsmaruj połową kremu. Przykryj drugim kawałkiem biszkoptu i jak w przypadku pierwszej warstwy nasącz resztą kawy, ułóż pokrojony banan i resztę kremu. Na wierzchu oprósz wiórkami czekolady i ułóż kawałki snickersa.
Smacznego !





3 komentarze:

  1. Czytając składniki na krem - od razu wiedziałam, że to coś dla mnie! :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ajj.... już niedługo tylko oczy cieszyć takimi deserami bo post się zbliża

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia