Strony

12 grudnia 2012

Bożonarodzeniowe ciasto z Porto



Święta muszą smakować suszoną śliwką, cynamonem,  pomarańczami, grzybami, goździkami, czekoladą i karpiem.
Zrobiłam ciasto, które kiedyś robiła Nigella, ale niestety nie znam dokładnie przepisu. Zrobiłam je całkiem intuicyjnie, wzrokowo. Nie wiem czy jest takie jak Nigelli, ale moje jest po prostu boskie. Można śmiało stwierdzić, że to ciasto jest kwintesencją świąt Bożego Narodzenia.


Składniki:
80 g rodzynek
80 g suszonej żurawiny
200 g suszonych śliwek - pokrojonych na drobniejsze kawałki
120 g masła
100 g cukru muskovado
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżka dobrej jakości kakao
100 ml miodu gryczanego (może być inny)
otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
80 ml wina Porto
3 jajka
150 g zmielonych migdałów
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy 20 cm (jeśli masz większą, to też będzie dobrze, jednakże z tymi proporcjami ciasto będzie niższe). Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
W podgrzewanym rondelku wymieszaj składniki: masło, rodzynki, żurawinę, suszone śliwki, cukier muscovado i trzcinowy, cynamon, przyprawę, kakao, miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, Porto. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw. Widelcem wymieszaj jajka i wlewaj powoli do  rondelka (jednocześnie mieszając) w którym są wymieszane wcześniej składniki. Mieszaj energicznie bo inaczej jajka się zetną i będzie jajecznica. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
Możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem, albo polać płynną czekoladą*

*100 g czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. ( Na garnku z gorącą wodą postaw metalową miskę i wrzuć do niej czekoladę) dodaj do niej odrobinę ciepłego mleka. Wymieszaj.  Wystudzone ciasto polej płynną czekoladą. 

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. pycha:) wygląda na mega mokre, rozpływające się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, ono własnie takie jest wilgotne i bardzo esencjonalne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, pyszność. Ma moją ulubioną konsystencję ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam mega pyszne,te bakalie,ten miód rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia