Strony

22 listopada 2012

Pancakes jabłkowe z bananami



 Są lekkie jak chmurka i bardzo smaczne. Dzięki tartym jabłkom mają delikatnie winny smak. Dodatkowe owoce i syrop klonowy sprawią że będą bardziej kuszące dla dzieci. Moja córka je uwielbia. Często robię je w niedziele na śniadanie, gdy mam więcej czasu.

2 żółtka
2 białka
szczypta soli
100 g cukru
100 ml mleka
100 g mąki pszennej (przesiana)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko (obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
1 banan lub inny owoc (maliny, truskawki, pomarańcze, śliwki, porzeczki)
syrop klonowy lub miód

W misce utrzyj (mikserem lub trzepaczką) żółtka z cukrem, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia. W osobnej misce ubij białka z solą na sztywna pianę. Połącz zawartość dwóch misek łyżką, dodaj starte jabłka-wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię nalewaj chochlą porcje małych placuszków. Smaż po kilka sekund z każdej strony na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, lub lnianej ściereczce.
Podawaj z pokrojonymi bananami i syropem klonowym lub miodem
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia