Strony

6 października 2012

Cytrynowa tarta z kardamonem i mascarpone



Spód
140 ml ( 3/4 szklanki) mąki żytniej
140 ml mąki pszennej
180 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
w równych proporcjach po szczypcie:
 sól
pieprz
cynamon
rozdrobnione goździki
gałka muszkatołowa

Krem
50 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
kilka ziarenek kardamonu
ok 1,5 cm startego na drobnej tarce świeżego imbiru
starta na tarce skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
3 żółtka
4 łyżeczki  domowego cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody)

Spód
Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto. Przygotuj foremkę na tartę: wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyłóż foremkę ciastem i schowaj do lodówki na ok 30 minut.
Po schłodzeniu piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 30-40 minut.

Krem
Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i trzcinowym na kogel mogel i odstaw.
Na palniku postaw garnek z wodą, na nim postaw miskę. Do miski wrzuć pokruszoną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści, wlej do niej śmietanę, dodaj kardamon, imbir i skórkę z cytryny. Wszystko zamieszaj i potrzymaj chwilę na gorącej parze. Wyłącz palnik pod garnkiem i ucierając cały czas mikserem dodawaj powoli kogel mogel, sok z cytryny i ser mascarpone. Na koniec wlej ciepłą rozpuszczona żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.


Tarta
Na wystudzony, upieczony spód wylej delikatnie krem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.

Smacznego !


7 komentarzy:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia