Spód
140 ml ( 3/4 szklanki) mąki żytniej
140 ml mąki pszennej
180 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
w równych proporcjach po szczypcie:
sól
pieprz
cynamon
rozdrobnione goździki
gałka muszkatołowa
Krem
50 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
kilka ziarenek kardamonu
ok 1,5 cm startego na drobnej tarce świeżego imbiru
starta na tarce skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
3 żółtka
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody)
Spód
Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto. Przygotuj foremkę na tartę: wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyłóż foremkę ciastem i schowaj do lodówki na ok 30 minut.
Po schłodzeniu piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 30-40 minut.
Krem
Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i trzcinowym na kogel mogel i odstaw.
Na palniku postaw garnek z wodą, na nim postaw miskę. Do miski wrzuć pokruszoną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści, wlej do niej śmietanę, dodaj kardamon, imbir i skórkę z cytryny. Wszystko zamieszaj i potrzymaj chwilę na gorącej parze. Wyłącz palnik pod garnkiem i ucierając cały czas mikserem dodawaj powoli kogel mogel, sok z cytryny i ser mascarpone. Na koniec wlej ciepłą rozpuszczona żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tarta
Na wystudzony, upieczony spód wylej delikatnie krem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
Smacznego !
Cudeńko Asieńko:)
OdpowiedzUsuńzapisuję, do zrobienia!
OdpowiedzUsuńi ten kawałek cytryny na wierzchu.. pięknie!
OdpowiedzUsuńcudowna tarta. :)
OdpowiedzUsuńcytrynka tak uroczo wygląda na Was.
OdpowiedzUsuńKardamon uwielbia, więc tą tartą bardzo mnie zainteresowałaś :)
OdpowiedzUsuńJakież śliczne zdjęcia! :-) Wszelkie tarty testujemy nadzwyczaj chętnie :)
OdpowiedzUsuń